Prezentare ARA
Asociația Română de Aeromodelism (ARA) este o organizație non-profit și neguvernamentală care iși propune să lupte pentru drepturile și libertațile aeromodelistilor, să promoveze aeromodelismul și să ajute la crearea unui cadru de zbor sigur pentru toți participanții la traficul aerian.
Aceasta a apărut ca urmare a ratificării ordinului 8/2014, dat de Ministerul Transporturilor, care îngrădește mult libertatea celor care practică aeromodelismul sub diferitele lui forme. Mai mult, ARA constituie inițiativa aeromodeliștilor care au simțit că este nevoie de o entitate care să îi reprezinte, deci este o miscare venită din interiorul comunitații.
Obiectivul asociației îl reprezintă promovarea aeromodelismului recreativ și sportiv după cum urmează:
- Reprezentarea şi sprijinirea activă a membrilor săi în raport cu autorităţile şi organizaţiile.
- Eforturi pentru atragerea de categorii suplimentare de populaţie pentru sprijinirea ideatică şi materială a aeromodelismului.
- Dorinţa de a integra în această asociație orice persoană fizică sau juridică ce practică, promovează și susține aeromodelismul.
- Implicarea şi participarea la evenimentele şi expoziţiile publice.
- Sprijinirea şi organizarea de competiţii naţionale şi internaţionale, susținând și sprijinind activitățile altor cluburi de aeromodelism sau federații.
- Informarea membrilor săi, a autorităţilor şi a asociaţiilor de protecţie a mediului cu privire la aeromodelism şi la evoluţia acestuia.
- Promovarea aeromodelismului în scop recreativ, cu sprijinirea tuturor eforturilor destinate îngrijirii şi protecţiei mediului şi a naturii.
- Popularizarea și formarea unei imagini corecte asupra piloților și proprietarilor de aeromodele, precum și desfășurarea activităților de aeromodelism în siguranță.
- Obținerea în condițiile legii a atribuțiilor și competențelor de reglementare, certificare, omologare, identificare și de licențiere a operatorilor și instructorilor de aeronave fără pilot la bord, precum și a școlilor de inițiere în acest domeniu, dacă este cazul.
- Realizarea unui cadru adecvat desfășurării zborului cu aeromodele și a normelor necesare eliberării licențelor necesare (piloți, instructori, antrenori etc.) cu respectarea legislației în vigoare, dacă este cazul.
- Afilierea, colaborarea sau asocierea la organisme naționale și internaționale din domeniul aeromodelismului și a activităților tangente.
- Utilizarea în scop de agrement și performanță sportivă a aeromodelelor.
- Organizarea de cursuri și tabere pentru instruirea și perfecționarea teoretică și practică a persoanelor interesate de aeromodelism.
- Constituirea unui centru de pregătire și documentare în domeniul aeromodelismului.
- Publicarea de materiale specifice periodice sau neperiodice.
- Stimularea și recompensarea piloților, constructorilor și a altor persoane care contribuie la dezvoltarea aeromodelismului.
- Promovarea aeromodelismului ca activitate de masă, încurajarea practicilor sigure de construcție, design, tehnici de zbor și educație.
Aeromodeliștii care doresc să devină membri ARA sunt invitati să completeze cererea de aderare
aici și să urmeze instrucțiunile pentru a deveni membri oficiali ARA.