ARA - Asociația Română de Aeromodelism

Proiectul de Lege privind Codul aerian a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Proiectul de Lege privind Codul aerian a fost adoptat de Camera Deputaţilor În data de 05.03.2020 Asociația Română de Aeromodelism a primit urmatorul comunicat din partea Comisia pentru Transporturi și Infrastructura – CDEP.

“Ca urmare a integrării euroatlantice a României şi a aderării la Uniunea Europeană, domeniul aviaţiei a cunoscut o serie de modificări atât la nivelul cadrului normativ cât şi la nivel instituţional. Noul Cod Aerian al României a fost într-adevăr o muncă de echipă, fiind lucrat cu seriozitate şi implicare în scopul armonizării cadrului juridic şi alinierea acestuia cu normele europene.
          
Cu mulţumire şi recunoştinţă pentru implicarea dumneavoastră în cadrul dezbaterilor organizate la Comisia pentru transporturi şi infrastructură, ţin să vă anunţ pe această cale că în data de 11 februarie 2020 Proiectul de Lege privind Codul aerian a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 267 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă, urmând a-şi continua parcursul legislativ spre promulgare de către Preşedintele României.
         
Aşa cum puteţi vedea în forma adoptată de Parlamentul României, aportul industriilor din domeniul aeronautic este de necontestat, multe din amendamentele primite fiind ulterior dezbătute şi cuprinse în această formă finală.

Fiind recunoscător pentru seriozitatea, implicarea şi profesionalismul de care aţi dat dovadă cu fiecare participare la dezbaterile pe acest act normativ, vă mulţumesc încă o dată şi sper în colaborări viitoare la fel de reuşite.

PREŞEDINTE,
Marius Bodea”

Conform Art. 133 din noul Cod Aerian “Prezenta lege intră în vigoare la 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Dorim să vă informăm că de când noul Cod Aerian a făcut parte din dezbaterile organizate la Comisia pentru transporturi şi infrastructură, ARA a fost prezentă de fiecare dată și a suținut amendamentele comune cu FRMD.

Din păcate nici un amendament depus de ARA și FRMD nu a fost luat în considerare, refuzul comisiei bazându-se pe faptul că nu doresc să legifereze aeromodelul și/sau activitatea de aeromodelism în Codul aerian.

În baza noului Cod aerian MT are posibilitatea legală să emită reglementări cu referire la aeromodelism, cea ce în Codul aerian actual nu este posibil. Există o hotărâre judecătorească care menționează că MT nu are dreptul legal în baza Codului aerian in vigoare de a legifera aeronavele civile fără pilot la bord, din aceste motive MT nu a putut să emită reglementari pană în prezent pentru aeromodele, aspect recunoscut de MT doar la prima dezbatere organizată de Comisia pentru transporturi şi infrastructură din 2019.

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/947 AL COMISIEI din 24 mai 2019 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord va intra în vigoare în data de 1 Iulie 2020.

Dacă noul Cod aerian va fi promulgat de către Preşedintele României atunci confrom Articolul 16 Operațiuni UAS efectuate în cadrul cluburilor și asociațiilor de aeromodelism din REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/947 AL COMISIEI din 24 mai 2019 privind normele și procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord se pot face exceptii cu referire la reglementarea de mai sus de către autoritatea competentă care poate elibera o autorizație de operațiuni UAS în cadrul cluburilor și asociațiilor de aeromodelism.

Rugăm toți aeromodeliștii să citească REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/947 AL COMISIEI din 24 mai 2019 și REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/945 AL COMISIEI din 12 martie 2019 pentru o informare corectă și completă.

Odată ce noul Cod aerian va fi publicat în Monitorul oficial, ARA va transmite o cerere oficială către MT și AACR ca să creeze un grup de lucru cu toate entitățile de profil (aeromodelism) care să aibă scopul de a găsi soluții de implementare a excepțiilor mai sus menționate.
 
Vă rugăm să citiți documentele de mai jos pentru o informare corectă și completă.

Aici veți putea găsi noul Cod aerian care a fost transmis spre promulgare de către Preşedintele României.

Aici veți putea găsi REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/947 AL COMISIEI din 24 mai 2019

Aici veți putea găsi REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/945 AL COMISIEI din 12 martie 2019 pentru o informare corectă și completă.
 
Postat Joi, 5 Martie 2020, la 21:11:50

Membri

Acest câmp este obligatoriu.
Acest câmp este obligatoriu.

Certificări

Logo TUV Austria

Evenimente

Liberty Multirotor Racing 2019

Când: 07/09/2019
Unde: Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, ROMANIA, Strada Gării nr. 21, Jud. Cluj

Liberty Multirotor Racing 2019

Asociația Română de Aeromodelism organizează în parteneriat cu Liberty Technology Park, competiţia “Liberty Multirotor Racing 2019”.

Scopul acestui eveniment este prin esență promovarea aeromodelismului și a mod

Liberty Multirotor Racing 2018

Când: 25/08/2018
Unde: Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, ROMANIA, Strada Gării nr. 21, Jud. Cluj

Liberty Multirotor Racing 2018

Scopul aceștui eveniment este prin esență promovarea aeromodelismului și a modelismului în general și face parte din campania inițiată de catre Asociația Română de Aeromodelism de  a organiza competiții cu caracter deschis venind ast

Liberty Multirotor Racing 2017

Când: 26/08/2017
Unde: Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, Strada Gării nr. 21

Liberty Multirotor Racing 2017

Scopul aceștui eveniment este prin esență promovarea aeromodelismului și a modelismului în general și face parte din campania inițiată de catre Asociația Română de Aeromodelism de  a organiza competiții cu caracter deschis venind ast

Citește mai multe


Sponsori și parteneri